Spółdzielnia Mleczarska MLEKPOL wybudowała miasteczko. Nad jeziorem Czos powstało wyjątkowe miejsce.
Moc atrakcji, przednia zabawa, pyszny poczęstunek a wszystko w bajecznych okolicznościach przyrody! Tak marka Maślanka Mrągowska obchodziła 20 lecie istnienia na rynku. W specjalnie powstałym z tej okazji Miasteczku Maślanki Mrągowskiej w pierwszą sobotę lipca, w trakcie corocznych Dni Mrągowa, na terenie mrągowskiej Ekomariny odbył się wielki otwarty, familijny piknik Mlekpolu.
Wydarzenie zaszczycili swą obecnością włodarze powiatu, gminy i miasta Mrągowo. Obchody jubileuszu Maślanki Mrągowskiej otworzyli: Burmistrz miasta Mrągowo, Otolia Siemienic oraz Prezes Zarządu SM MLEKPOL, Edmund Borawski.
– Mam nadzieję, że Święto Maślanka Mrągowskiej na stałe wpisze się w kalendarz wydarzeń w naszym mieście – deklarowała Burmistrz Siemieniec.
Inauguracyjny toast Maślanką Mrągowską wznieśli także starosta powiatu mrągowskiego Antoni Karaś i dyrektor ZPM Mrągowo, Marcin Piwowarczyk.
Przybyli na urodziny goście mogli m.in.: stworzyć swój wymarzony maślankowy koktajl, skorzystać z porad dietetyka, wziąć udział w warsztatach taneczno – sportowych i pokazach gotowania na żywo. W specjalnej Strefie Dziecka dla najmłodszych przygotowano gry i zabawy plenerowe, warsztaty kulinarne, plastyczne i recyklingowe.
Dla wszystkich uczestników urodzin Maślanki Mrągowskiej gotował Marcin Budynek -jeden z najbardziej uznanych polskich szefów kuchni, założyciel Akademii Kulinarnej oraz Klubu Szefów Kuchni. Jego pokazy kulinarne cieszyły się ogromnym zainteresowaniem. Goście pikniku mieli niepowtarzalną okazję nauczyć się jak przygotować wyjątkowe placuszki na maślance, maślankowe mohito czy grillowaną pierś z kurczaka macerowaną w maślance.
Wydarzenie dopełniły rozmowy z gośćmi specjalnymi. Plenerowe studio odwiedzili m.in. prof. Andrzej Babuchowski, Prezes Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego, twórcy pierwszej mrągowskiej maślanki Zdzisław Marcinkowski, Anna Pichała i Tadeusz Szczęsny. O swoim udziale w niezwykłej kampanii „Nie jestem byle kim. Nie jem byle czego”, której bohaterką jest Maślanka Mrągowska opowiedzieli jej ambasadorowie, pracownicy SM MLEKPOL: Teresa Kossakiewicz, Agnieszka Skrzyńska, Marta Loch i Dariusz Choromański.
Wydarzenie prowadził znany i lubiany dziennikarz radiowy i telewizyjny – Krzysztof Jankowski Jankes.
- Bohaterowie kampanii Nie jestem byle kim. Nie jem byle czego – od lewej-Teresa Kossakiewicz, Dariusz Choromański, Agnieszka Skrzyńska
- Burmistrz Mrągowa Otolia Siemieniec i Edmund Borawski Prezes SM MLEKPOL
- Krzysztof Jankowski Jankes rozmawia z Marcinem Budynkiem
- Krzysztof Jankowski Jankes rozmawia z prof. Andrzejem Babuchowskim, Prezesem Instytutu Innowacji Przemysłu Mleczarskiego
- Kto chciał mógł odpoczać od nadmiaru atrakcji
- od lewej – Antoni Karaś-starosta powiatu mrągowksiego, Otolia Siemieniec-burmistrz Mragowa, Edmund Borawski-Prezes Zarządu SM MLEKPOL, Marcin Piwowarczyk-dyr. ZPM Mrągowo
- Pamiątkowe balony
- Pokazy kulinarne Marcina Budynka cieszyły się ogromnym zainteresowaniem
- pokazy kulinarne
- Szef kuchni – Marcin Budynek
- Twórcy pierwszej mrągowksiej maślanki opowiadali o tym jak powstawała
- Warsztaty kulinarne dla dzieci
- warsztaty plastyczne
- Z mikrofonem Marta Loch-czwarta ambasadorka kampanii Nie jestem byle kim. Nie jem byle czego.
Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.