Kwaśna czy kremówka – czym różnią się śmietany i którą z nich wybrać?

0

Śmietanka i śmietana są jednymi z najpopularniejszych produktów mlecznych w Polsce. Wykorzystujemy je podczas przygotowywania wytrawnych dań, ale także słodkich deserów. Są nieodłącznym elementem sosów, zabielanych zup czy kremów do ciast i tortów. Przygotowując potrawy zastanawiasz się która nich sprawdzi się najlepiej i dlaczego ta z zawartością 12% tłuszczu niekoniecznie będzie dobrym składnikiem kremu do ciast? Koniecznie przeczytaj nasz przewodnik po śmietanowym świecie, dzięki któremu poznasz różnice i już zawsze będziesz wiedzieć, który rodzaj będzie idealny do Twojego ulubionego dania.

Czym różnią się od siebie śmietana i śmietanka?

Wybór pomiędzy śmietaną, a śmietanką zależy od planowanych dań. Śmietanka powstaje od razu po odwirowaniu mleka, ma płynną postać, jest lekko słodka w smaku. Ta druga to jej ukwaszona wersja – dzieje się tak po dodaniu do niej kultur bakterii mlekowych. Jej smak jest bardziej kwaskowaty, wytrawny.

Śmietanka – nieodłączny składnik deserów i lekkich kremów

Śmietanka 30% i 36% doskonale nadaje się do ubijania, a także jako składnik przepysznych kremów tortowych. Smak bitej śmietany z dodatkiem owoców w każdym z nas wzbudza najmilsze wspomnienia z dzieciństwa. Te z mniejszą zawartością tłuszczu, 18% i 12%, będą stanowiły świetny dodatek do zup typu krem i sosów, w których chcemy pozostać przy lekkiej, bardziej płynnej konsystencji.

Śmietana – królowa wytrawnych smaków

Śmietany z kolei będą najlepszym wyborem w przypadku dipów, sałatek, wypieków, gęstych zup czy sosów. W swojej ofercie Łaciate posiada śmietany o zawartości tłuszczu 12%, 18 % oraz tę najbardziej zbliżoną do wiejskiej śmietany – 22% tłuszczu. Produkty Łaciate są najwyższej jakości i powstają z najlepszego polskiego mleka. Bogata oferta śmietan i śmietanek sprawia, że każdy znajdzie właściwą, zależnie od upodobań i potrzeb.

Nie masz pomysłu na to, jak wykorzystać ten przepyszny mleczny produkt w swojej kuchni? Poniżej znajdziesz nasze propozycje. Po więcej inspiracji kulinarnych zapraszamy na www.najlepszewkuchni.pl.

Ciasto francuskie z kurkami i tymiankiem

Składniki:

– 250 g ciasta francuskiego,

– 200 g kurek,

– 100 g sera Gouda Mlekpol

– 150 g mascarpone Mlekpol,

– 4 łyżki śmietany Łaciatej 18%,

– 2 łyżki masła Łaciate,

– 1 cebula,

– 1 jajko,

– 1 żółtko,

– kilka gałązek świeżego tymianku,

– sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyszczamy, cebulę kroimy w drobną kostkę, a z gałązek tymianku zrywamy listki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i tymianek, smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy kurki i krótko podsmażamy – grzyby i tak dojdą w piekarniku. Dodajemy sól i pieprz do smaku, zdejmujemy z kuchenki. Goudę trzemy na tarce o małych oczkach, mieszamy z mascarpone, śmietaną i jajkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C. Ciasto francuskie rozwijamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy serowo-jajecznym kremem, a na tym kładziemy kurki, pozostawiając około 2 cm marginesu. Brzeg smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut do momentu zarumienia się boków. Po przestudzeniu kroimy na mniejsze kawałki, a wierzch dekorujemy świeżym tymiankiem.

Tarta z gruszkami i migdałami

Składniki:

Ciasto:

– 150 g mąki pszennej,

– 100 g masła Extra Łaciate,

– 2 łyżki cukru pudru,

– 1 żółtko

Nadzienie:

– 3 gruszki,

– 1 łyżka masła Extra Łaciate,

– 1 łyżka cukru

– 200 ml śmietanki Łaciata 30%

– 4 łyżki płatków migdałów

– 2 łyżki mąki pszennej

– 2 żółtka

– 1 jajko

– ½ szklanki cukru

Dodatkowo:

– płatki migdałów do dekoracji

– obciążenie do pieczenia tarty (np. suchy groch, fasola, ryż lub specjalne kulki ceramiczne)

Sposób przygotowania:

Masło kroimy na mniejsze kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami ciasta. Formujemy je w kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Gruszki myjemy, dzielimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cukier, mieszamy. Do powstałego sosu dodajemy gruszki, smażymy z obu stron około 2-3 minut, tak by ładnie się skarmelizowały. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190°C. Z lodówki wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy i wylepiamy nim dno oraz boki formy do tarty o średnicy 25 cm. Nakłuwamy spód, a na nim rozkładamy folię aluminiową i wysypujemy obciążenie. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 15 minut. Następnie usuwamy obciążenie i pieczemy jeszcze 5 minut. Obniżamy temperaturę do 170°C, mieszamy ze sobą wszystkie składniki nadzienia i wykładamy je na podpieczony spód. Na powstałym cieście układamy gruszki. Tartę pieczemy około 35-45 minut. Przed podaniem posypujemy ją płatkami migdałów.

Udostępnij:

Skomentuj

Wpisz odpowiednią cyfrę w poniższe pole : Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress
x