Kolejne warsztaty kulinarne w Spiżarni pod Klasztorem za nami
Tym razem w zajęciach uczestniczyli uczniowie kl. II a wraz z wychowawczynią Panią Teresą Lidner. Tematem przewodnim dzisiejszego kulinarnego spotkania była PIZZA Panie pizzerki, czyli Koło Gospodyń Wiejskich z Lipnika zaprezentowały proces powstawania pizzy od samego początku. 🧑👩🍳Dzieci mieszały składniki i samodzielnie wyrabiały ciasto, włożyły w to wiele wysiłku bo wyrabianie ciasta to spore wyzwanie. Następnie Panie pomogły uformować uczestnikom warsztatów swoje mini pizze, standardowo pizze przybierały kształt koła, nieliczni kucharze zdecydowali się na odrobinę szaleństwa i wybierali np. kształt serca.
Wtedy też rozpoczęła się prawdziwa zabawa. Uczniowie mogli wybrać ulubione składniki, z których stworzyli własne wariacje na temat ich ulubionego dania. Kiedy pizze trafiły do piekarników, uczniowie umilili sobie czas oczekiwania na wypieki śpiewając szkolne piosenki. Po upieczeniu pizzy i zrobieniu pamiątkowego zdjęcia, dzieci oraz Pani wychowawczyni mogli nareszcie spróbować swoich wypieków.
Dziękujemy uczniom za uczestnictwo w warsztatach oraz niezastąpionym Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich w Lipniku, dzięki którym pizza smakowała dużo lepiej
Źródło: UM Szczuczyn
Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.