Konkurs kulinarny RAJD KUCHARZY – żywieniowcy dotarli na metę!
Przyszli technicy żywienia i usług gastronomicznych – uczniowie Zespołu Szkół w Wojewodzinie rywalizowali dziś podczas kolejnych etapów konkursu kulinarnego RAJDU KUCHARZY. Uczniowie wystartowali o godz. 9.00, a na metę dotarli o 15.00.
Poczynania kulinarne uczestników oceniało Jury w składzie:
Przewodnicząca – Pani Dyrektor Zdzisława Choynowska,
Szefowa kuchni w restauracji Piecuch Cafe – Pani Joanna Kukier,
Organizatorka konkursu i nauczyciel przedmiotów zawodowych – Pani Agata Choynowska.
Konkurs składał się z III etapów:
I – opracowanie ciekawej receptury na pełnowartościowe danie składające się obowiązkowo z filetu drobiowego oraz szparagów,
II – wykonanie autorskiego dania pod okiem komisji konkursowej,
III – wykonanie dania ze składników z „czarnej skrzynki” zgodnie z wytycznymi komisji.
Do współzawodnictwa stanęło pięć 2-osobowych zespołów w kategorii klasa I i II oraz pięciu przyszłych kucharzy w kategorii klasa III. Po drugim etapie konkursu komisja konkursowa wyłoniła najlepszych w każdej kategorii, którzy zmierzyli się w kolejnej konkurencji. W „czarnej skrzynce” uczniowie znaleźli świeże, pachnące truskawki oraz produkty do sporządzania deserów (mąkę, jaja, śmietankę, cukier, mleko, czekoladę deserową, cynamon i laskę wanilii oraz miętę i lawendę). Kucharze nie mieli żadnego problemu z wykonaniem dania z tych składników i świetnie poradzili sobie z tym zadaniem!
Wygrani otrzymali nagrody i dyplomy, a pozostali uczestnicy upominki i dyplomy.
Wyniki konkursu:
w kategorii KLASA III:
I miejsce – Wojciech Borawski (roladki z kurczaka ze szparagami i rozmarynem na pureé ziemniaczanym z sosem miodowo-musztardowym, torcik biszkoptowy z bitą śmietaną i truskawkami oraz ganache czekoladowym)
II miejsce – Aneta Bukowska (szpinakierki z kurczakiem na sosie z niebieskiego sera pleśniowego z ryżem i szparagami, wariacja na temat kruchej tarty z ganache czekoladowym i truskawkami podane z bitą śmietaną)
w kategorii KLASA I i II:
I miejsce – Martyna Nowogrodzka i Magdalena Gryczkowska z klasy II TŻ (roladki z kurczaka ze szparagami podane z pieczonymi batatami i świeżą salsą z pomidorów, fondant czekoladowo-miętowy ze śmietanką i sosem truskawkowym)
II miejsce w kategorii klasa 1 i 2 – Ilona Gutowska i Ewelina Zalewska z klasy I TŻ (penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym, torcik z placuszków maślano-waniliowych z ganache czekoladowym i sosem truskawkowym).
Komisja konkursu przyznała również tytuły: Szefa Szkolnej Kuchni – Ilonie Gutowskiej i Sous-Szefa Szkolnej Kuchni – Ewelinie Zalewskiej, między innymi za upór i spokój podczas pracy oraz świetną organizację. Otrzymanie tych tytułów będzie wiązało się z pewnymi przywilejami, ale również nowymi wyzwaniami.
Pani Agacie Choynowskiej gratuluję świetnego pomysłu aktywizującego zawodowe aspiracje uczniów oraz dziękuję pani Joannie Kukier – szefowej kuchni w restauracji Piecuch Cafe za profesjonalną ocenę kulinarnych zmagań naszych uczniów. Wsparcie prawdziwego szefa kuchni w takim konkursie jest podstawą! Pani Joanna wyraziła gotowość współpracy w przyszłości i za to również dziękujemy.
Uczestnikom konkursu – wszystkim – gratuluję świetnej postawy podczas konkursu; wszyscy mogą czuć się zwycięzcami, gdyż wszystkie potrawy były smaczne i pięknie podane. Myślę, że sami odczuwacie satysfakcję – podjęliście wyzwanie z czasem, pracowaliście w stresie i wszystkim się udało!
Zdzisława Choynowska
Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.