Konkurs kulinarny „Mleczny starter”
23 listopada 2019 r. w Centrum Tradycji Mleczarstwa – Muzeum Mleka odbył się finał konkursu kulinarnego „Mleczny starter” pod patronatem Polskiej Izby Mleka. Do konkursu zgłosili się uczniowie ZS w Wojewodzinie, ZS nr 2 w Grajewie oraz ZS w Niećkowie. Uczestnicy przygotowali przystawki na bazie mleka, bądź innych produktów mlecznych, które przykuwały uwagę profesjonalnym podaniem jak i też wyśmienicie smakowały. Uczestnicy w kilku słowach opisali swoją przystawkę, podzielili się z jury tym, co ich zainspirowało do jej przygotowania i opisali proces jej tworzenia.
Trzyosobowe jury, pod przewodnictwem pana Bogdana Gałązki szefa restauracji Gothic Restaurant & Cafe na zamku w Malborku, rozpoczęło degustację pysznych starterów przygotowanych przez konkursantów. Młodzi adepci sztuki kulinarnej z wielka niecierpliwością oczekiwali na jego werdykt. Poziom konkursu był bardzo wysoki, a wyłonienie zwycięzców nie było łatwym zadaniem. Komisja konkursowa wzięła pod uwagę cztery czynniki: smak i oryginalność, sposób podania oraz prezentację konkursowego deseru przez uczestników.
Podczas ogłoszenia wyników uczestnicy usłyszeli słowa uznania dla ich zaangażowania oraz trudu włożonego w wykonanie dań konkursowych.
Z przyjemnością przedstawiamy nazwiska laureatów konkursu kulinarnego „Mleczny starter”:
I miejsce : Mikołaj Orzechowski „Vol-au-vent z łososiem” ZS w Niećkowie
II miejsce: Dominika Akacka „Tarta z twarożkiem” ZS w Wojewodzinie
III miejsce: Agata Chrostowska „Babeczki z kurczakiem w sosie śmietankowo-ziołowym” ZS w Niećkowie
Jury przyznało również wyróżnienie:
Patrycja Przyborowska „Rolada szpinakowa” ZS w Niećkowie
Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody / upominki. Dziękujemy uczestnikom za wzięcie udziału w naszym konkursie. Szczególne wyrazy wdzięczności kierujemy do Polskiej Izby Mleka oraz pana Bogdana Gałązki za ich zaangażowanie oraz przyjęcie naszego zaproszenia do współtworzenia konkursu „Mleczny starter”. Serdecznie zapraszamy do udziału w kolejnych konkursach organizowanych przez Muzeum Mleka. Serdecznie gratulujemy i życzymy wielu sukcesów w sztuce kulinarnej.
CTM-MM
Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.