Serki śmietankowe – na kanapkę i nie tylko!

0

Serki śmietankowe znamy głównie jako dodatek do kanapek. Ich puszysta, kremowa konsystencja sprawia, że w połączeniu ze świeżym pieczywem i ulubionymi warzywami tworzą pyszne i pożywne śniadanie albo lekką kolację. Jednak serki śmietankowe do smarowania w różnych wariantach smakowych są także znakomitym urozmaiceniem wielu posiłków jako dopełnienie sosów, baza do dipów, a także kremów do ciast. Różnorodność dodatków, ziół i przypraw sprawi, że z łatwością przypomnimy sobie smak grillowanych latem warzyw czy oryginalnej kuchni indyjskiej.

Gotowanie nie musi być nudne, obecnie przestało się też kojarzyć jedynie z codziennym obowiązkiem, zadaniem do wykonania. Mając przeróżne przepisy na wyciągnięcie ręki oraz dzięki bardzo dobrej dostępności nawet najbardziej wyszukanych produktów, możemy tworzyć różnorodne kompozycje smakowe i stale urozmaicać swoją dietę. Wszystko dzięki temu, że stajemy się coraz bardziej otwarci na poznawanie nowych smaków i łączenie produktów, z których powstają pyszne i ciekawe potrawy, a ich przygotowywanie to czysta przyjemność.

Oryginalne dania przyrządzimy np. z pomocą serków śmietankowych, dostępnych w różnych wariantach smakowych. Pozwalają na stworzenie unikalnych kompozycji dań i świetnie nadają się jako dodatek do sosów, np. do makaronów czy potraw jednogarnkowych. Szeroka gama produktów Łaciate przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym konsumentom, szczególnie że powstają one z najwyższej jakości mleka, bez zagęstników i zbędnych dodatków. Dlatego znakomicie sprawdzą się jako składnik wielu przepisów.

Poniżej prezentujemy kulinarne sposoby na to, by odkryć znane smaki na nowo. Serki śmietankowe mają naprawdę wiele zastosowań. Sięgając po wyraziste połączenia, możemy ożywić niejedną potrawę. Masz ochotę na trochę orientu? Wykorzystaj nieoczywiste zestawianie indyjskich przypraw z konopiami i czarnuszką zamkniętych w śmietankowym serku. Tęsknisz za latem? Sięgnij po Łaciaty z grillowanymi warzywami, sprawdzi się nie tylko na kanapce.

Kurczak po indyjsku z serkiem Łaciaty indyjski

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 2 opakowania serka Łaciaty smak indyjski z konopiami i czarnuszką
  • 200 g pieczarek
  • 2 szt. czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • ostra papryczka
  • 250 ml Śmietanki Łaciata 18%

Przyprawy:

  • słodka papryka wędzona
  • Garam masala
  • curry

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. W dużym garnku lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy kurczaka. Dodajemy poszatkowaną w piórka cebulę, obrane i pokrojone pieczarki i posiekaną ostrą papryczkę. Wszystko dusimy razem przez około 15 minut, następnie zalewamy śmietanką. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień, a na koniec dodajemy serki śmietankowe i przyprawy. Danie serwujemy z pieczywem lub ryżem.

Roladki naleśnikowe z serkiem z grillowanymi warzywami i łososiem

Składniki:

  • 1 opakowanie serka Łaciaty z grillowanymi warzywami
  • 100 g łososia
  • 30 g koperku
  • cytryna
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • rukola do dekoracji

Przygotowanie:

Smażymy naleśniki z naszego ulubionego, sprawdzonego przepisu. Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, posypujemy ulubionymi przyprawami i grillujemy. Gotowe naleśniki smarujemy serkiem, kładziemy na nich plastry łososia i warzyw. Całość zwijamy w rulonik, a następnie kroimy na małe kawałki o długości ok. 3 cm. Gotowe roladki posypujemy koperkiem i rukolą, delikatnie skrapiając cytryną. Smacznego!

Więcej przepisów na: www.najlepszewkuchni.pl

Udostępnij:

Skomentuj

Wpisz odpowiednią cyfrę w poniższe pole : Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Komentarze pod artykułami są opiniami użytkowników naszego portalu. Nie publikujemy wpisów wulgarnych, zwalczamy trollowanie. Nie tolerujemy spamu i postów pisanych wyłącznie Caps – Lockami. Ze względu na ograniczoną długość komentarzy zastrzegamy sobie prawo do usuwania obszernych artykułów wklejanych w postach w sytuacji, kiedy można wykorzystać link.

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress